Hírek

Megjelent a Trent központ

Fontos mérföldkőhöz érkezett a SimSig, az angol fejlesztésű vasúti forgalomirányító szoftver. Az igényes és aprólékos munkájáról ismert angol csapat mintegy 102 hétig tartó fejlesztőmunka után kiadta a mindezidáig leg-leg szimulációját, a Trent irányítóközpontot. Ha már lúd, kegyen kövér: a szimuláció lefedi a teljes Trent központi forgalomirányítót, amihez hozzákapcsolták a Kirkby Summit irányítóközpontot, és még néhány kisebb mechanikus központot is. Az eredmény egy 706 jelzőt és 1324 sínáramkört tartalmazó, a nehézsége miatt pedig jóformán csak több emberrel, hálózatban játszható szimulátor.

Változatos teher- és személyforgalommal szembesülünk, ha sikerült átlátnunk a területet. Az észak-déli tehervonatok Chesterfield és Derby között gurulnak, a Midlands--Immingham irányvonatok pedig Stenson és Newark között érintik a területet. A teherforgalmat a legkülönfélébb irányokból érkező totoni és ratcliffe-i vonatok teszik teljessé.  Korábbi időszakot választva a shirebrooki szénvonatokkal és a különféle ipari létesítmények által generált rendszertelen teherforgalommal is számolnunk kell!
 
 

 A személyforgalomhoz éppúgy hozzátartoznak a pályát csupán futólag érintő "cross-country" menetek, mint a Trent Junction körül kialakuló útvonal-ütközések. A Sheffield--London irányon közlekedő vonatok 5 percre érintik először a területet, hogy aztán negyed óra múlva újra belépjenek a képbe és csatlakozzanak a Nottingham--London irány forgalmához -- üközve a Manchester--Norwich és a Nottingham--Birmingham és Cardiff irányokkal.

Természetesen a szimulátor rendelkezik a SimSig-ekre utóbbi időben jellemző összes "vívmánnyal": induláskor választhatunk időjárást, nehézségi fokozatot, továbbá változatos vágányzárakat is kínál a program. Több újdonságot is elrejtettek a készítők a programban. Az élethűséget fokozandó az egyik ilyen, az ún. TORR funkció (Train Operated Route Release) külön kapcsolható be: a valóságban nem mindegyik irányítóközpont rendelkezik önműködő vágányútoldással, a szerelvények elhaladta után azt nekünk kell oldani. Talán nem kell részleteznünk, hogy ez a tény mekkora többletterheket ró ránk.

További újítás, hogy immár nem csak minket macerálhat a számítógép a telefonon keresztül, ugyanis Toton igencsak forgalmas rendezőpályaudvarára csak előzetes, telefonon történő egyeztetés után adnak bejáratot, gyakran fél órás késleltetéssel. A ratcliffe-i erőművel is célszerű egyeztetnünk telefonon, különben kérhetünk elnézést a rossz helyre küldött vonatért -- ugyancsak telefonon. Itt említendő meg a "másik fél" feljavított intelligenciája: a telefonhívás során meg kell adnunk a vonatszámot, ennek és a hozzá tartozó menetrendnek a függvényében döni el a másik fél, hogy egyáltalán fogadja-e a szerelvényt, illetve hogy mennyit várakoztatja. 

Valószínűleg a feldolgozott terület nagysága, illetve a területen jelen lévő sokféle berendezés az oka a hálózaton elszórt sok-sok apró kütyü és mütyür sokféleségének is. Számtalan útátjáróra kell odafigyelnünk, akadnak önműködőek, fél-önműködőek és kézi üzeműek is. Akadnak szép számmal mindenféle kiegészítő nyomógombok is, ezekkel kérhetünk illetve adhatunk tokeneket, vagy éppen egy nem önműködő pályarész forgalmát tehetjük gördülékenyebbé. Ugyancsak újdonság-számba megy a villamospálya is, amelyen a közlekedés automatizált ugyan, de csak majdnem. Mindent összevetve a sok kiegészítő berendezés a játék pusztán "vágányútállító" hangulatát igencsak átfaragja, Trent élményben leginkább Sheffield és a North London Line ötvözete.

A különféle korszakok közül egyelőre csak a 2006-os évi működik, ez már tartalmazza Erevash új jelzőkiosztását és a Toton -- Condor Park közötti lezárt tehervágányt is.

Tény, hogy a Trent nem kifejezetten alkalmas arra, hogy kis hazánkban újabb SimSig-rajongókat toborozzunk vele, mert igényli az angol jelzési-rendszer és az elektronikus biztosítóberendezések (IECC) középfokú ismeretét, de mint mindig, a SimSig-ben is új teljes a sikerélmény, ha azért megküzdünk.

Győződjünk meg tehát róla, hogy megvan-e a kellő lendületünk, mielőtt ezt a szimulátort letöltjük és 5. sebességbe kapcsolunk! Ha pedig elakadtunk, forduljunk bizalommal a SimSig.hu csapatához a
simsig.hu fórumán.

(Ughy Barna (Nazareth))


Letölthető a SimSig.co.uk oldalról.


 

Tamogatóink:


 

Partnerek: