Segédlet

V. Vonatmozgások gyakorlása.

Tolatás, gépcsere

A következőkben egy rövid menetrend segítségével gyakorolhatjuk az egyszerűbb vonatmozgásokat. A menetrend az Exeter görgethető (scrollos) változatához készült. Másoljuk be az Exeter könyvtárába (ez többnyire a SimSig könyvtárán belül található), majd indítsunk új játékot, és válasszuk a gyakorlo_01 menetrendet. A gyakorlat során az 1A01 gyorsvonatot fogjuk összeállítani.

Első lépésként egy tolatómozdony kihozza a gyors leendő szerelvényét Exeter Riverside Yard nevű tárolópályaudvarról az 1. vágányára. A vonatszámot (5A01 – az "5" a szerelvényvonatot jelöli) az IECC a tárolópályaudvartól kapja, így azt nekünk már nem kell beírnunk a vonatszám-regiszterbe. Ezt a vonatszámot viszi tovább az IECC a vágányfoglaltság függvényében az 1. vágányig.

Második lépésként a tolatógép leakad (0A01 – az első "0" jelöli, hogy gépről van szó), majd a 4-es vágányon körüljár és visszamegy a tárolóra. Az IECC ebből csak annyit lát, hogy egy szerelvény megindul az 1. vágányról lefelé a fővonal irányába, ezért az 1. vágány alsó (160-as) jelzőjétől automatikusan léptetni fogja a vonatszámot. Célszerű ezért  gép leakadásával párhuzamosan nekünk is követni az eseményeket: az 1. vágány felső (437-es) jelzőjének regiszterébe írjuk be a szerelvény számát (5A01), ez ott marad majd a vágányon; majd az alsó (160-as) jelzőhoz a gép számát (0A01). Így az IECC a megfelelő vonatszámot fogja továbbvinni, ezáltal nekünk is könnyebb lesz az életünk :)

Harmadik lépésként megjelenik a leendő gyorsunk gépe West Yard kocsitároló vágányainál (0B01 számmal). Kigurul az alsó kijárat lefele irányú vágányára, menetirányt vált, majd begurul az 1. vágányra és rákapcsolódik az ott várakozó 5A01 szerelvényre. Célszerű nekünk is követnünk az eseményeket: töröljük a 0B01 vonatszámot, és írjuk át az 5A01-et 1A01-re. 

Utolsó lépésként az 1A01 vonatunk kigurul Exeterből a Waterloo felfele vágányon Exeter Centralon keresztül Honiton felé. 

A teljes leírás és a gyakorló menetrend letölthető itt.

Tamogatóink:


 

Partnerek: