Rendezvények

VIII. Magyar SimSig Találkozó (2012.07.08.)

Az idei évben kicsit megcsúszva szerveztünk Simsiges találkozót, mert általában tavasszal és ősszel szoktunk tartani. Viszont most ez az időpont júliusra tolódott. A rendezvény főszervezője és egyben a csapatunk „motorja” ismét Snail (Murai Laci) volt. szervezés során megint felléptek az általános problémák. Nehéz megfelelő időpontot és helyszínt találni a hálózati játékra.

A szervezés nagy része a saját oldalunk fórumán történt. A fórumban való hozzászólás regisztrációhoz kötött, így az összes tag megkapta a körüzenetet a rendezvény részleteiről. Idén is reménykedve vártuk az újonnan regisztrált tagok visszajelzését, hogy szívesen jönnének a találkozóra, de sajnos ismét csalódtunk. A levélre csak a törzstagok jeleztek vissza. A csapat keménymagja nem hagyhat ki egy ilyen lehetőséget!

A találkozó helyszínét idén IPG intézte, így most a BME Kollégium különtermében kaptunk lehetőséget a forgalomirányításra. Az épületben a portás adott tájékoztatást a terem megtalálásához. Nagyon barátságos és segítőkész portás volt. Az épületben egy beugró kis részben volt egy terem, ott kaptunk lehetőséget a játékra. A teremben meleg volt, és sajnos a találkozón két törzstagunk (Fszt. Úr, NAZARETH) nem tudott részt venni. A rendezvény időpontja a szokásos (8-19 h) volt. A hálózati játékhoz szükséges eszközöket mindenki maga hozta, és így kapcsolódott a központokhoz.



A plakátot HEAK készítette.

Fórum: http://www.simsig.hu


A játék során két központot kapcsoltunk egymáshoz, ennek a vonatforgalmát irányítottuk. Természetesen az idei évben is akadtak szimulált hibák, TCF-ek, jelző és váltóhibák.

Ez igazán jó kihívás, ha olyan helyen van, hogy megnehezíti a közlekedést. Ilyenkor gyűlnek a késések és felborulnak a menetrendek. Amikor a pályás munkatársak nem kapkodnak, hogy kijavítsák a hiba okát, akkor megesik, hogy térközönként állnak a vonatok. Mondjuk ilyen a valós életben is lehet, például egy baleset következményeként.

A két központ név szerint a következő volt: King's Cross (KX) és Cambridge. A KX szakaszon a rutinosnak mondható Krissz (-NK-), a Cambridge-ben pedig a Snail volt a főrendelkező. Forgalomirányítók a King's Cross-en: -NK-; GABO; D.SANYI; TEREPKE; HEAK.
A Cambridge-n pedig: IPG; SNAIL. Mivel náluk van a több jogosultságot adó szerveri vezérlés, így ők tudnak például vonatot visszafordítani, vagy extra hibát generálni. Természetesen ezt csak szolidan alkalmazták a kollégák. Néha azért adtak munkát nekünk forgalomirányítóknak. Generáltak szám nélküli (****) illetve krampács vonatokat. A pályás vonatok sebessége minimálisnak mondható (kb. 20-30 km/h).

A szimuláció során Cambridge-ben rossz időjárás valamint többszöri váltóhiba alakult ki, így a vonatok késve érkeztek. A szerelvények nagy része forduló vonat, így a visszainduló vonatok is késéssel közlekedtek. A legtöbb problémát a KX-felől érkező Royston-ban forduló vonatok okozták, késve érkeztek a KX-ben történt TFC miatt és a Royston-ban fél-egy órát vesztegeltek ismeretlen okból. King's Cross központjában pedig annyira veszélyes lett a helyzet, hogy a metrókat már teljesen rendszertelenül tudtuk leközlekedtetni.
Volt mikor félóránkét, de akadt rá példa, hogy csak óránként jutott egy-egy metró. A végére KX fejpályaudvar is kicsit bedugult. A menetrendet nem lehetett tartani.

A szimulációnk statisztikája nem mondható túl fényesnek, mert körülbelül 27% volt a teljesítmény. Voltunk már jobbak is. Általában 40-50 % körül szoktunk lenni.

A szimuláció során két ÚJ tagot is köszönthettünk a csapatunkban. Az egyik jelentkező csak „jegyzetfüzettel” érkezett, hogy elsajátítsa a rejtelmeket. Nem tudtuk sajnos rábeszélni, hogy vegye át a központ egy részét tőlünk, de azért örültünk a látogatásnak. Mondhatni ő is otthon van a témában, de szerintem inkább a Signalsoft-os rendszer érdekli. Érthető, az közelebb áll a Domino pulthoz (Magyar Bizber). A másik tag TEREPKE pedig külföldről érkezett hozzánk, hogy megismerje a Simsiget. Az ismerőse vette rá, hogy nézzen be hozzánk egy kis irányításra. Alapból ő repülésirányítással foglalkozik, de jól vizsgázott a vasúti részlegen is. Reméljük, hogy az őszi találkozón ismét részt vesznek, és gyarapodik a társaság.

A találkozó kellemes hangulatban telt, a délután folyamán még két lány (Nagy Viktória és a barátnője) is látogatást tettek nálunk. A rendezvényt este hétkor fejeztük be. Hazaindulás előtt még készítettünk egy közös képet a csapatról, majd nekiálltunk összepakolni a számítógépeket.

A következő találkozó várhatóan október környékén lesz. Erről bővebb infót majd később.


Egy megjegyzés a végére a szervezőtől: „Amúgy nyugodt folyamatos telefoncsörgetős játék volt! :D”


Mindenkinek köszönjük a részvételt.

Legyél Te is forgalomirányító!


Írta: Hegedűs Ákos (HEAK)


Tamogatóink:


 

Partnerek: